Een vlaggenmast voor in de kerstboom nodig?

Een vlaggenmast kerstboom is een kerstboom die bestaat uit lichtjes aan draden die je ophangt aan een vlaggenmast. Je hebt hier veel verschillende varianten in, te vinden via kerstverlichtingbuiten.com: 

  • Er kunnen verschillende lampjes in zitten, bijvoorbeeld led lichtjes
  • De lampjes kunnen ook vormen hebben zoals kaarsjes, sterretjes enzovoorts
  • De lichtjes kunnen hangen alsof het een echte kerstboom is
  • Maar ook in lange stroken

Je kunt online een vlaggenmast kerstboom kopen of je kunt in een winkel kijken. Hoewel het een vlaggenmast kerstboom heet, kun je de vlaggenmast kerstboom natuurlijk de hele winter laten staan. Je hebt ook niet persé een vlaggenmast nodig voor de kerstboom, je kunt ook bepaalde stokken voor in de tuin kopen die hiervoor geschikt zijn. Zo heb je in een handomdraai een feestelijke uitstraling in je tuin. Ook een voordeel aan een vlaggenmast kerstboom is dat je er niet voor in een boom hoeft te klimmen of rare capriolen uit te halen, met het risico dat het eruitziet als een rare wirwar.

De vlaggenmast kerstboom en de geschiedenis van de kerstboom

Hoe het precies is gekomen dat wij nu traditioneel allemaal een kerstboom in huis hebben staan met kerst, is onduidelijk. Al in de Germaanse tijd werden bomen versierd met tierelantijntjes, deze werden op een plein in het dorp gezet en tijdens het winterfeest in brand gestoken. Doordat het afkomstig is van de Germanen, een onbeschaafd volk, was de Rooms-Katholieke kerk lang tegen het gebruik van kerstbomen. In de zestiende eeuw werd de kerstboom door Luther verklaart als symbool van de geboorte van Jezus Christus. De boom doet denken aan het paradijs en de ballen in een kerstboom staan voor de vruchten waar Adam en Eva van gegeten hadden. De piek in de kerstboom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar Bethlehem. Voor de kerstbal werd de kerstboom ook wel versierd met appels, die wel gezien worden als de verboden vrucht. Kerstbomen waren, nadat het door Luther verklaard werd tot symbool, enkel te vinden in kerken. Aan het einde van de negentiende eeuw werd pas voor het eerst de kerstboom in huis gehaald. Dit werd in eerste instantie enkel in protestantse landen gedaan. Pas in 1982 werd in het Vaticaan een kerstboom neergezet. Het versieren van tuinen en huizen met lichtjes doet denken aan het winterfeest of lichtjesfeest uit de Germaanse tijd. De vlaggenmast kerstboom voldoet aan het idee om de tuin vrolijk te verlichten in de winter.

De vlaggenmast kerstboom en het kerstfeest

Kerstmis is op 25 december en deze viering gaat heel erg lang terug. Keizer Constantijn de Grote zorgde ervoor in de vierde eeuw dat Kerstmis werd gevierd op 25 december. Het feest is gewijd aan de geboorte van Christus, hoewel niet echt zeker is dat Christus daadwerkelijk 25 december is geboren. De tradities zoals kerstboom, het huis versieren met lichtjes, maar ook de kerstman verschillen van land tot land. Hoewel tegenwoordig heel veel Amerikaanse commerciële invloeden te zien zijn in het vieren van kerst over de hele wereld. De vlaggenmast kerstboom maakt je tuin een stuk gezelliger tijdens de korte dagen in de winter.