Kosten voor een advocaat?

U heeft een advocaat nodig voor een zaak. Hiervoor is het logisch dat u graag inzicht wilt hebben in het kostenplaatje, om niet voor verassingen te komen staan. Het is van groot belang u hier eerst in te verdiepen en inzicht te krijgen. Vaak lopen de emoties al hoog op vanwege de zaak, dus u wilt dat alles van te voren duidelijk is. De kosten voor een procedure bij civiele- en bestuursrechtelijke zaken zijn meestal voor u. Tenzij, de rechter aangeeft dat de kosten voor de verliezende partij zijn. Hierdoor kost een strafzaak u geen geld, tenzij u een advocaat inschakelt.

Kortom: wat zijn de kosten voor een advocaat en waar moet ik op letten? 

  • Uurtarieven en reiskosten
  • Belasting en toeslagen
  • Prijsafspraken​
  • Bijkomende kosten
  • kosten voor een deurwaarder
Om duidelijk te hebben wat de kosten zijn voor een advocaat, moet u rekening houden met de bovenstaande gegevens. Wat betreft het uurtarief kan het volgende worden gesteld. Uurtarief: het uurtarief voor een advocaat is ligt vaak tussen de €150 en €400. Het uurtarief kan afhangen van de ervaring van een advocaat, wat de kosten voor de advocaat dus duurder maakt.
Bij veel advocatenkantoren schijnt het uurtarief niet op de website te staan.
Een advocaat kan werken met een uurtarief, en bekijkt dan achteraf hoeveel uren hij aan de zaak gewerkt heeft. Of er kan gebruik gemaakt worden van een vaste prijs, maar dit komt in het algemeen minder voor. Vaak hanteren advocaten ook 6% kantoorkosten.Belastingen en toeslagen: de kosten voor een advocaat zijn altijd inclusief 21% btw. Soms kan er door advocaten het tarief exclusief btw worden aangegeven. Het is aan te raden om bij uw advocaat na te gaan of de gegeven prijs inclusief of exclusief belasting is, zodat het uiteindelijke bedrag niet hoger is dan u had verwacht. Prijsafspraken: op verzoek kan er met de meeste advocaten een prijs worden afgesproken. Zo komt u niet voor verassingen te staan over de hoogte van de kosten voor een advocaat.

Wat is verder van belang?

Bijkomende kosten: het is belangrijk om rekening te houden met eventuele kosten voor deskundigen en voor griffierechten. De hoogte van deze kosten hangt af van het soort zaak en de hoogte van de vordering. Ook moet u rekening houden met kosten voor het inschakelen van een deurwaarder, om de tegenpartij te dagvaarden. Als u een laag (soms te laag) inkomen heeft, zou u in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding om de kosten voor de advocaat te dekken. De overheid betaalt dan een gedeelte mee. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. U moet wel altijd rekening houden met een eigen bijdrage. Ook wel pro-deo advocatuur genoemd. Het is aan te raden om vooraf uitgebreid onderzoek te doen. Niemand wil voor onaangename verassingen staan als het gaat om de kosten voor een advocaat. Bekijk goed de website van het advocatenkantoor en maak een overzicht van alle kosten. Om de kosten voor een advocaat laag te houden kan het volgende advies worden gegeven:

  • Vraag naar de mogelijkheid voor een vaste prijs
  • Stel duidelijk of de prijs inclusief of exclusief belasting is
  • Vraag naar de extra kantoorkosten
  • Vraag naar de kosten voor extra werk
Kijk voor meer informatie op Blended.law.