Theatertechniek voor ‘one man show’

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan mijn eigen ‘one man show’. Het stuk ging eind vorig jaar in première. Tot dusver zijn de kritieken positief, maar niet alleen vanwege mijn optreden. De recensies schrijven ook over de uitstekende theatertechniek; het licht, geluid en de overige audiovisuele ondersteuning. Graag wil ik wat meer vertellen over de theatertechniek in mijn show en hoe die tot stand is gekomen. Ik hoop dat ik daarmee toekomstige ‘performers’ wat tips kan geven bij het uitkiezen van de juiste hulpmiddelen. Welke stappen heb ik doorlopen?

  • Uitzoeken van een geschikt bedrijf
  • Het spelen van de voorstelling
  • Het kiezen van de juiste timing
  • Professionals mee op tour

Nadat ik mijn show geschreven had, werd me al snel duidelijk dat ik theatertechniek nodig zou hebben. Zowel licht als geluid spelen een belangrijke rol in het verhaal. Ze zijn een rode draad door het stuk. Ik ging daarom op zoek naar een bedrijf dat over de juiste apparatuur, maar ook over de juiste instelling beschikte. Ik kwam terecht bij DSH producties, een bedrijf uit Abcoude, waar men zeer enthousiast was over het project. Na een korte kennismaking stelden zij een offerte op, die ik vrijwel meteen heb geaccepteerd. De kosten voor de huur waren schappelijk en bijkomende kosten waren goed te overzien. Nadat we overeenstemming hadden bereikt heb ik mijn voorstelling voor een hen uit de doeken gedaan. Ik ben op het toneel gaan staan en heb het stuk gespeeld, zodat zij wisten waar ze mee moesten werken. Vervolgens legde ik uit op welke momenten ik wat extra ondersteuning zou willen hebben. Zij gingen vervolgens op zoek naar de apparatuur, om te zorgen dat alle benodigde theatertechniek werd gereserveerd.

Theatertechniek en timing

Op het toneel draait eigenlijk alles om timing. Dat geldt niet alleen voor de gesproken tekst, of de stiltes die vallen, maar ook voor licht en het geluid. Ik wil op hele specifieke momenten de juiste inbreng hebben. Tijdens het proces hebben we veel gepraat over de timing van alle theatertechniek. Soms leek iets eerst niet mogelijk, of juist onhandig, maar bleek dat achteraf prima te kunnen. Het is me ook een paar keer overkomen dat ik goed advies kreeg van de professionals in kwestie. Zij kwamen dus ook met eigen inbreng, waardoor zelfs een aantal nieuwe actiemomenten zijn toegevoegd. Samen kom je tot de beste versie van je voorstelling. Toen we alles op concreet hadden, hebben we een aantal keer gerepeteerd. Ik wilde ook niet heel lang meer wachten, dus ben vrij snel daarna op tour gegaan. Wat ik prettig vond van DSH producties is dat de medewerkers betrokken waren met het project. Ze reisden mee naar de verschillende steden en waren altijd op tijd aanwezig om alles op te zetten. Het is tot dusver ook nog niet voorgekomen dat er iets misging met de apparatuur: dan heb je echt met professionals te maken! Ben jij ook op zoek naar theatertechniek voor je eigen show, of voor een groter toneelstuk? Surf dan naar http://www.dshproducties.nl/theatertechniek/ en neem contact op via het contactformulier!

Vaste installaties voor zalen

Hoewel ik mijn eigen theatertechniek meebracht, is de techniek in grotere zalen vaak al aanwezig. Zij hebben een vaste installatie, waar je meteen mee kunt werken. Ook voor een vaste installatie kun je bij DSH Producties terecht. Je kunt de apparatuur aanschaffen, maar ook voor langere tijd huren. Neem meteen contact op per e-mail voor een persoonlijke offerte. Je weet dan direct hoeveel je kwijt bent en of je dat acceptabel vindt. Heb je liever iemand aan de lijn? Neem dan contact op via het opgegeven telefoonnummer.