Waarom een oefentoets maken?

Waarom oefenen goed is? Het helpt je om voor te bereiden op het echte werk. Dagelijks oefenen zorgt ervoor dat je ergens heel goed in kunt worden. Een oefentoets maken kan jouw helpen inzicht te geven en meten waar je staat, hoeveel je nog moet doen totdat je het eindresultaat hebt bereikt. Als je bijvoorbeeld een assessment gaat doen, wil je graag voorbereid zijn. Oefenen met een test die je in een assessment gaat tegenkomen zorgt er dus voor dat je de uiteindelijke test beter gaat maken, je makkelijker door de vragen heen komt en niet bang hoeft te zijn voor verrassingen. 

Beter worden door oefenen 

Het is waar dat je beter wordt door oefenen, het is niet per se zo dat alle prestaties permanent verbeteren. Natuurlijk raak je gewend aan de vraagstelling maar als je een vraag eenmaal goed doet kun je die vaak niet nog beter dan goed doen, slechts sneller. En we weten allemaal dat sneller niet altijd meteen beter betekent. Het maakt niet uit hoe oud je bent, het is altijd goed om nieuwe dingen te leren. Het traint namelijk je brein en dat houdt je jong. Je kunt bijvoorbeeld oefenen of leren om:

  • Iets nieuws te weten te kopen
  • Een diploma te halen
  • Een vreemde taal te leren
  • Je autotheorie te behalen

En de tips om sneller te leren zullen dan nu ook volgen, want de een leert nou eenmaal sneller dan de ander. Het gaat bij onthouden vooral om de vraag of je een goed of een slecht geheugen hebt. Het stopt daar niet, want je kunt ontzettend veel doen naast oefenen, om je geheugen te verbeteren. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe je het snelste of makkelijkste kunt leren. Veel mensen zijn visueel ingesteld maar een derde van de mensen leert het beste als ze iets horen. Er zijn ook mensen die verschillende leerstijlen hebben en daardoor goed presteren. Hoe je het ook bekijkt, een oefentoets kan altijd handig zijn om te meten waar je staat. En om te eindigen: een stappenplan om beter te worden, met of zonder halen van de oefentoets

Beter leren: de oefentoets als meetpunt

Hoewel men vaak kijkt naar het eindresultaat, is het niet minder belangrijk om te kijken naar hoe je de oefentoets doorstaat, om te kijken naar het soort vragen, hoe snel je iets maakt en bijvoorbeeld hoe het voelt om de oefentoets te maken. Ervaar je veel spanningen? Dan kun je daar wellicht nog winst op behalen. Allerleerst, maak een plan en bepaal een datum waarop je alles wilt weten. Deze moet wel realistisch zijn, dus niet over een maand. Denk meer aan een half jaar voor uit plannen, zodat je ook rekening kunt houden met onvoorziene omstandigheden. Stof op dezelfde manieren leren is daarnaast ook een punt om aan te pakken. Als je een oefentoets hebt ingepland is het goed om de stof op verschillende manieren te leren. Maak de oefentoets het liefst twee keer met twee verschillende voorbereidingen. Zo kun jij ervoor zorgen dat jij jouw eindtoets zeker gaat halen. Oefening baart kunst! Kijk eens op oefentoets.com voor de mogelijkheden.