Wel of geen huis kopen – de allesbeslissende keuze

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een huis te kopen. Inmiddels is al meer dan 60% van de huizen in Nederland een koopwoning. Het kopen van een huis is voor veel mensen een spannend en slopend proces. Er komt vaak meer bij kijken dan vooraf ingeschat kan worden. Een hypotheekadviseur kan in deze lasten ontzien, maar het helpt om zelf al goed voorbereid te zijn. Dat kan tijd, stress en geld besparen.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de maximale hypotheek is en wat er besteed kan worden aan een huis. Niets zo vervelend als struinen op Funda, een droomhuis vinden, om er vervolgens achter te komen dat dit ver boven het budget ligt. Met de slimme rekentool van Ikbenfrits wordt binnen no time duidelijk wat de maximale hypotheek is. Doelgericht op huizenjacht gaan is een stuk leuker.

Voordelen en nadelen afwegen

Een huis kopen is een beslissing die niet licht genomen moet worden. Het heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Voordat men daadwerkelijk overgaat tot de koop, moeten die voor- en nadelen goed tegen elkaar afgewogen worden. Dit is voor veel mensen de meest belangrijke aankoop van hun leven. Is het wel de meeste verstandige keuze om op dit moment een huis te kopen?

Voor veel mensen is de belangrijkste reden om een huis te kopen het feit dat iets helemaal van hen is. Het is hun eigen huis, waar ze aan kunnen veranderen wat ze willen. Daarnaast investeren ze elke maand geld in hun eigen huis, in plaats van dat ze een huurbaas betalen om ergens te mogen wonen. De maandlasten van een hypotheek zijn stabiel: als een rentevaste periode van 10 jaar is afgesproken met de bank, is dus voor de komende 10 jaar duidelijk wat de maandlasten worden. Bij het huren van een woning is dat niet het geval, de huur mag elk jaar verhoogd worden.

Flexibiliteit en risico’s

Het hebben van een koophuis is minder flexibel dan een huis huren. Een huurhuis kan ieder moment opgezegd worden, maar bij een koophuis zit men vast aan de hypotheek. Het huis kan uiteraard verkocht worden, maar dit kost vaak veel moeite en tijd dan het opzeggen van de huur. Mensen die nog niet toe zijn aan het opgeven van die flexibiliteit, kunnen beter nog even blijven huren en pas op een later moment overgaan op het kopen van een huis.

Hetzelfde geldt voor de risico’s: het kopen van een huis is nooit zonder risico. Nu de huizenprijzen hoog zijn, is er nog niet veel aan de hand. Maar als de huizenprijzen straks gaan dalen, kan de woning onder water komen te staan. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Ook moet men als huiseigenaar het huis zelf onderhouden. Bij een huurhuis kan gemakkelijk de huurbaas of woningvereniging worden gebeld in het geval van bijvoorbeeld een lekkage.

Oriënteren op het kopen van een huis

Als alle voor- en nadelen tegen elkaar zijn afgewogen en de keuze is gemaakt om een huis te gaan kopen, kan de oriëntatiefase beginnen. Om eventuele teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat de maximale hypotheek is. Met de slimme tool van Ikbenfrits is binnen vijf minuten duidelijk hoeveel men kan lenen. Zodra duidelijk is in welke prijsklasse gezocht moet worden, kan het rondstruinen en wegdromen op internet beginnen.