Altijd een passende oplossing voor bedrijfsafval

We leven (helaas) in een tijd met ontzettend veel afval. Wanneer je een gemiddeld huishouden hebt, is het scheiden van afval weliswaar een optie, maar de bergen met afval blijven groot. Vooral dankzij al het verpakkingsmateriaal. Maar wanneer je een groter bedrijf hebt, dan is het nog vele malen erger. Al het verpakkingsmateriaal, maar ook restmateriaal en wegwerpmateriaal zorgt voor een enorme berg aan afval. Dit moet natuurlijk op een gepaste manier verwerkt worden. Het gewoon weggooien bij het restafval is geen optie. Zeker niet wanneer je als bedrijf het goede voorbeeld wilt geven en mee wilt werken aan een groene toekomst. Dat is waarom bedrijfsafval vraagt voor gepaste oplossingen. Ongeacht de aard van je bedrijf. Horecabedrijven, kantoorpanden, panden voor flexwerkers en alle andere bedrijven moeten nadenken over de mogelijkheden die er zijn rond het afvoeren van bedrijfsafval. Als belangenorganisatie raden wij doorgaans de diensten van BedrijfsAfval.nl aan. De mensen achter BedrijfsAfval weten namelijk precies hoe zij het afval op de juiste manier moeten verwerken. Dat is belangrijker dan je nu misschien denkt. Heb je er weleens bij stilgestaan dat de bedrijven de grootste producenten zijn van afval? Bedrijfsafval is het grootste gedeelte aan afval dat jaarlijks verwerkt moet worden. Hoe beter we dit kunnen regelen, hoe beter het resultaat is. Zeker wanneer meer bedrijven nadenken over de manier waarop we om kunnen gaan met bedrijfsafval.

Meer aandacht voor bedrijfsafval

We zijn nu vier jaar aan het lobbyen voor meer aandacht voor afval vanuit bedrijven. We behartigen de belangen van de ondernemer, maar willen tegelijkertijd dat er een nieuw besef ontwikkeld wordt. Dat is lang niet zo moeilijk als de meeste mensen in eerste instantie denken. Het is niet zo dat complete processen opnieuw ingericht moeten worden. Er kan al succes behaald worden door de lege pallets weer mee te nemen na een leverantie zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook ander verpakkingsmateriaal kan gewoon hergebruikt worden. Als voorbeeld noemen we meestal de hantering van bedrijfsafval door de SystemBolaget (staatswinkel voor drank) uit Zweden. Zij hebben te maken met enorme bergen aan karton omdat alle flessen geleverd worden in dozen. Deze dozen worden aangeboden aan de klanten die hier hun boodschappen in mee kunnen nemen zodat zij geen tassen nodig hebben. Houd er ook rekening mee dat op alles statiegeld zit. Blikken, flessen en kratten. Op die manier wordt er actief gewerkt aan het beleid rond het afval. En zoveel heeft de SystemBolaget daar niet voor hoeven doen, want het gaat duidelijk om een kleine aanpassing waardoor er veel minder bedrijfsafval is.

Het woord duurzaam wordt te veel gebruikt

We vermijden tegenwoordig het woord ‘duurzaam’. Dit woord is in onze ogen de betekenis verloren omdat het overal en altijd gebruikt wordt. Ook op plekken waar vooral gewerkt wordt aan marketing om producten en diensten te verkopen die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn. Daarom richten we ons vooral op de afvalverwerking met de nadruk op bedrijfsafval zonder te spreken over een duurzaam beleid. Willen we echt duurzamer worden als bedrijfsleven, dan moet er immers veel meer gebeuren. Dan moeten we na gaan denken over de processen, de inkoop van producten en diensten, de energie die gebruikt wordt en de manier waarop geproduceerd wordt. Dat vinden de meeste ondernemers een stap te ver gaan, waar ook meestal geen budget voor aanwezig is. Daarom beginnen we bij het afval, omdat dit de beste manier is om de eerste stappen te zetten. Zeker wanneer je als bedrijf samen kunt gaan werken met een bedrijf zoals Bedrijfs Afval.  Lees meer…