Hoe erp software ons bedrijf redde

Als kleine speciaalzaak voor de vissers in Nederland is het af en toe lastig om het hoofd boven water te houden. We merkten dat veel mensen de benodigdheden tegenwoordig via het internet bestellen en dan wordt je als speciaalzaak in een dorp toch snel overgeslagen, terwijl de vaste kosten wel gewoon door blijven lopen. We stonden op het punt om de deuren te sluiten toen een van de jongere medewerkers vroeg waarom wij niet gewoon hetzelfde deden. Een website starten, online marketing erbij, producten verzenden en online vragen van klanten beantwoorden. Daar hadden we nog nooit aan gedacht. Hij gaf ons direct mee dat we erp software moesten gebruiken, omdat dit het leven van ons veel makkelijker zou maken. De erp software heeft niets te maken met de website, en heeft tegelijkertijd alles te maken met de website. We hadden drie maanden nodig om alles op te zetten, te testen en te laten werken en sindsdien zijn we elk weekend druk met het inpakken van de orders. Want dát doet de erp software nou nog net niet voor ons. Maar aangezien deze stappen ons bedrijf gered hebben en ervoor gezorgd hebben dat we beter draaien dan ooit, hoor je ons niet klagen!

Wat doet die erp software dan?

Wanneer je een bedrijf hebt met vaste klanten en vaste leveranciers, en vaste producten op de schappen, lijkt alles gemakkelijk bij te houden. Maar dat is het niet. Het is een constant werkje om alle gegevens in te voeren, te monitoren en vervolgens ook de producten op de schappen bij te houden. Met de website erbij en de online bestellingen kwamen we in de problemen, zoals Koen al voorspelde. Mensen bestelden online de producten die we net in de winkel verkocht hadden. De erp software zorgde er direct voor dat dit niet meer gebeurde. Als ik het goed uitleg is de erp software een overkoepelend systeem waarbinnen alle onderdelen samenkomen. Is een product gescand en verkocht in de winkel en zijn de schappen leeg, dan wordt het product niet meer getoond in de webwinkel. En andersom krijgen we direct de melding wanneer een product online verkocht is, zodat er een melding in het scherm komt te staan wanneer iemand het product in de winkel probeert te kopen. Praktisch wanneer je zoveel mogelijk wilt verkopen, maar echt geen nee wilt verkopen aan de klanten op het internet of in de winkel. Het was een flinke klus om de erp software goed werkend te krijgen, maar nu alles eenmaal helemaal werkt zoals het moet, is het een verademing om zowel offline als online te verkopen.

Kosten versus de opbrengst

Wanneer het gaat om software of programma’s, zoals erp software, dan gaat het vaak om de kosten en de baten. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat de prijs van de erp software me sterk meegevallen is nu ik weet wat de software precies voor ons kan doen. Het is niet zo dat je er direct veel meer mee verkoopt. Het is wel zo dat er veel minder handelingen nodig zijn om een bedrijf draaiend te houden en daarin ligt voor ons het grootste voordeel. Maar boven al deze voordelen staat met stip op nummer één dat we nooit nee hoeven te verkopen. Niet aan de mensen die vaste klanten zijn, niet aan de mensen die voor het eerst in de webwinkel komen en ook niet aan mensen die via een reclame op de website terechtgekomen zijn en waar we de kosten van terug moeten verdienen. Dat is waarom wij gekozen hebben voor de erp software.

Lees meer…