Ik wil mijn huis verkopen

Dat is wat ik al een tijd in gedachten heb. Ik wil mijn huis verkopen om diverse redenen, namelijk:

 • Ik wil groter wonen
 • Ik wil meer in het centrum wonen
 • De huidige markt is erg gunstig
 • En ik wil graag een tuin

Dus ik dacht, ik wil mijn huis verkopen, maar wat nu? Er komt zo onwijs veel op je af op zo’n moment. Natuurlijk ga je nadenken over het taxeren van je huis, het vinden van de juiste makelaar en dat terwijl er ook zoveel komt kijken bij het uiteindelijk aanschaffen van een nieuw huis. Ik heb dan wel de stap genomen, maar waar moet ik beginnen? En toen kwam ik op huisverkopenmakelaar terecht. De website van Huis Verkopen Makelaar is, zoals ze zeg zeggen op hun website, de “Gids voor de verkoop van je huis met een makelaar”. Een stappen plan van het verkooptraject, dus. Te gek, dacht ik. Precies wat ik nodig heb.

Ik wil mijn huis verkopen in 12 stappen

Ik lees verder en ontdek dat de website een gratis hulpmiddel is om in 12 stappen te leren hoe je een huis verkoopt met een makelaar. Nu kun je denken, stap gewoon naar een makelaar en dan komt het wel goed, maar ik heb dan toch het gevoel dat ik zelf de regie een beetje kwijt raak en alles uit handen geef aan, enerzijds een vakman, maar anderzijds iemand die ik verder totaal niet ken. Bij sommige dingen doe je dat misschien snel en denk je ‘wat handig’, maar ik wil mijn huis verkopen. Ik houd dus liever de regie in eigen handen, voordat ik iemand inschakel die meteen brood ziet in mijn beslissing. Dus ik ben er even flink voor gaan zitten. Het stappenplan is een gids met tips en adviezen, lees ik op de site, en voor het gemak som ik de stappen toch maar even op:

 1. Ik wil mijn huis verkopen, wat zijn mijn woonwensen?
 2. Offertes van makelaars
 3. Vergelijken van de makelaars en offertes
 4. Enkele makelaars uitnodigen
 5. Jouw makelaar uitkiezen
 6. Akkoord gaan met de makelaarsdiensten en de opdracht ondertekenen
 7. Het verkoopklaar maken van je huis
 8. De fotografie
 9. De verkoop van je huis promoten
 10. Bezichtigingen en de voorbereiding daarvan
 11. Het onderhandelingsproces
 12. Verkocht! Nu tekenen en de administratie afronden

En dan is het echt en ga je door naar jouw nieuwe huis, de volgende stap in jouw leven. Denk jij net als ik, ‘ik wil mijn huis verkopen’ dan begint het dus bij stap 1 en niet gelijk bij stap 5, wat mensen vaak als eerste denken. En dat is logisch, want iedereen die zijn huis wil verkopen gaat als eerste naar een makelaar en zegt: ‘Ik wil mijn huis verkopen en jij moet me daarbij helpen.’ Het klinkt heel simpel, maar is wel de realiteit. Met de website van Huis Verkopen Makelaar heb je daarom begeleiding naar de juiste momenten waarop je de stappen onderneemt. Laat je niet haasten door de druk van dubbele lasten, gunstige tijden, de angst dat je buren tegelijkertijd hun huis in de verkoop zetten, enzovoort. Vanaf het moment dat je denkt ‘Ik wil mijn huis verkopen’ ga je eerst na met wat voor makelaar je in zee wilt gaan en wat voor jou criteria zijn waarop je de verkoopprijs zelf zou bepalen.

Goed voorbereid het verkoopproces in

Wanneer je deze 12 stappen doorloopt zul je merken dat je beslagen ten ijs komt. Je zult een veel betere gesprekspartner zijn voor de makelaars, je kunt beter vergelijkingen maken en een makelaar kiezen en uiteindelijk de regie bij de verkoop van jou huis beter in eigen handen kunnen houden. Samen met de juiste makelaar natuurlijk.